DE ZAAK

Frans en zijn ex-partner zijn ruim twintig jaar samen als hij er in de zomer van 2005 achterkomt dat zij vreemd gaat. Frans beëindigt de relatie, de ex verlaat de gezamenlijke woning en hun twee kinderen (dan 7 en 9 jaar oud) blijven bij hem. Een paar maanden later wordt Frans plotseling tijdens een schooluitje met zijn zoontje door de politie gearresteerd. Zijn ex heeft – zo blijkt later – valse aangiften tegen hem gedaan van jarenlange mishandeling en seksueel misbruik. Frans zit zes weken in voorarrest. De kinderen gaan ‘automatisch’ naar hun moeder en vanaf die dag krijgt hij ze niet meer te zien.

Het verhaal van Frans is geen incident. Valse aangiftes rondom een scheiding komen geregeld voor en zijn een lucratief wapen in de strijd om de kinderen. Politie, Openbaar Ministerie en instanties lopen maar al te gemakkelijk achter de verhalen aan van de valse aangeefsters.

Ruim drie jaar na de arrestatie brengt het Openbaar Ministerie de zaak van Frans toch voor de rechter. Er is geen enkel bewijs voor de beschuldigingen, maar de officier van justitie probeert Frans op basis van leugens en vals bewijs veroordeeld te krijgen. De rechtbank trapt daar niet in; Frans wordt gemotiveerd vrijgesproken.

Foto: still uit de TV reportage

Foto: De Vijfde Dag

In 2013 maakt tv-programma De Vijfde Dag de indringende reportage ‘JUSTITIE LOOG BEWUST IN MISBRUIKZAAK’ over de fouten door politie en justitie, de liegende officier van justitie en de gevolgen voor Frans. Sindsdien staat deze zaak bekend als ‘De Bredase zedenzaak’.

In het artikel ‘EEN LEVEN AAN DIGGELEN’ (Volkskrant Magazine 2012) vertelt Frans (onder het pseudoniem Fabian) ook over de ernstige gevolgen van een valse beschuldiging en hoe dat zijn leven compleet veranderde. Note: In het originele artikel wordt naast het verhaal van Frans (Fabian) ook het verhaal van een andere vals beschuldigde man (Peter) verteld. Om verwarring te voorkomen is het deel van Peter weggelaten.

Kijk hier voor een uitgebreid overzicht van wat er over de zaak van Frans in de media is verschenen.