deze website

Welkom op de website gevolgenvanvalseaangifte.nl

Deze website heb ik opgezet naar aanleiding van wat mijn man Frans is overkomen. Als gevolg van valse aangiften door zijn ex-partner na de scheiding verloor hij het contact met zijn twee kinderen. Die valse beschuldigingen bleken echter niet op zichzelf te staan, maar hadden te maken met ouderverstotingsproblematiek. Dit fenomeen, waarbij een ouder de andere ouder uit het leven van hun (kind)eren probeert te werken, komt veel voor rondom (complexe) scheidingen.

Ouderverstoting

Wij hadden nog nooit van ouderverstoting gehoord en dachten dat Frans dit als enige overkwam. Maar gaandeweg ontdekten we dat er heel veel – vooral – vaders zijn die als gevolg van ouderverstoting weinig of geen contact hebben met hun kind(eren). Erger nog, het bleek een groot maatschappelijk probleem te zijn, een soort laatste taboe, waarop de instanties en het familierecht – door gebrek aan gedegen kennis en training – geen adequaat antwoord hebben.

Frans heeft alles gedaan om zijn kinderen weer te zien en zijn vaderrol te kunnen vervullen. Na de scheiding woonden ze bij hem, maar hij werd van de ene op de andere dag uit hun leven gerukt (door de arrestatie als gevolg van de valse aangiften). Ze gingen ‘automatisch’ naar hun moeder en die frustreert sinds die noodlottige dag in februari 2006, ieder contact tussen Frans en zijn kinderen.

Al snel kwam uit dat politie en openbaar ministerie grote fouten hadden gemaakt en dat Frans nooit gearresteerd had mogen worden. Wetenschappelijk onderzoek door de Universiteit Maastricht toonde later aan dat de aangiften door de ex onomstotelijk vals waren. In 2013 werd een journalistieke televisiereportage uitgezonden over de fouten door justitie en de ernstige gevolgen voor Frans en zijn kinderen. Deze zaak kwam uitgebreid in de landelijke media en er volgde zelfs een debat in de Tweede Kamer waarin toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Opstelten publiekelijk aan Frans zijn excuses aanbood.

Dit is in een notendop wat Frans is overkomen. Onder DE ZAAK in het menu vind je uitgebreide achtergrondinformatie met links naar de tv-reportage en meer. Moraal van dit verhaal is dat Frans overal gelijk kreeg, maar tot op de dag van vandaag zijn kinderen niet ziet. Als we het niet zelf hadden meegemaakt zouden we niet geloven dat dit mogelijk is in een ontwikkeld land als Nederland. Dat onze maatschappij het al jaren accepteert dat jaarlijks duizenden kinderen na een scheiding het contact verliezen met een ouder, (nog steeds) meestal de vader.

Op deze website delen wij onze kennis en persoonlijke ervaringen. We hopen andere vaders én moeders die hetzelfde meemaken tot steun te zijn. Maar we willen ook bijdragen aan de bewustwording en maatschappelijke discussie rondom ouderverstoting, zodat deze ernstige vorm van geestelijke mishandeling uit de wereld wordt geholpen!

Monique en Frans