Valse Zeden

Facebooktwitterlinkedinmail

Het boek ‘Valse Zeden’ van oud-advocaat Chris Veraart is een absolute ‘must read’ voor iedereen die zich afvraagt hoe het mogelijk is dat een man die vals wordt beschuldigd van seksueel misbruik of verkrachting bij voorbaat kansloos is. Hoe de (zeden)politie en het openbaar ministerie in dit soort zaken compleet falen, kritiekloos alles geloven wat de valse aangeefster zegt en van waarheidsvinding totaal geen sprake is. De man kan zich nauwelijks verdedigen, wat hij ook doet of zegt, het is altijd fout en verdacht want voor de politie staat al vast dat hij schuldig is!

Ik kocht dit boek een paar jaar geleden en ik heb het in een adem uitgelezen. Het was zo ontzettend herkenbaar van wat Frans was overkomen. Hoe de politie alleen maar uit is op een bekentenis waarbij alles geoorloofd is, hoe de officier van justitie zich opstelt als hulpverlener richting het ‘slachtoffer’, haar met raad en daad bijstaat en zelfs bereid is te liegen. En hoe het in ons land vrijwel onmogelijk is om echte rehabilitatie te krijgen als je bent vrijgesproken. Enerzijds dus heel herkenbaar, maar aan de andere kant was het ook schrikken want zo gaat het kennelijk in Nederland.De zaak van Frans is helaas geen incident, maar staat model voor de vele mannen die jaarlijks ontterecht worden beschuldigd van een zedendelict.

In 15 jaar is er weinig veranderd

Toen het boek in 1997 voor het eerst verscheen, was het een ware eye-opener. Vorig jaar verscheen de vierde druk en helaas moeten we vaststellen dat er in ruim 15 jaar nog (te) weinig is veranderd. De vals beschuldigde man is nog altijd kansloos. Als hij al wordt vrijgesproken komt hij van de smet nooit meer af en hij blijft hij de rest van zijn leven de vele nare consequenties ondervinden. Vrouwen die valse aangiften doen,  worden door politie en justitie in bescherming genomen en worden zelden of nooit vervolgd.

Chris Veraart

Chris Veraart

Chris Veraart was zo’n veertig jaar een succesvol zedenadvocaat. Ook na zijn pensioen was hij dagelijks intensief bezig met ‘zijn werk’, ondanks dat hij kampte met de gevolgen van de slopende ziekte MS. Helaas is hij op 24 oktober 2014, op 70 jarige leeftijd, overleden.

Frans en ik hebben Chris persoonlijk gekend en we voerden lange en boeiende gesprekken. Over en weer was er heel veel herkenning. Chris was een inspirerend persoon en wij zullen hem enorm missen!

Valse zedenzaken anders aanpakken

Wij zijn, net als Chris, van mening dat zedendelicten op een andere manier zouden moeten worden aangepakt. De valse zedenzaken wel te verstaan! Deze horen niet thuis bij de politie of in het strafrecht. Een gespecialiseerde instantie of autoriteit die de zaak benaderd vanuit de gedragswetenschap en/of de psychologie zou veel meer op zijn plaats zijn. In ieder geval weg uit de juridische hoek. Als de politie te maken krijgt met een valse zedenzaak (de signalen zijn over het algemeen vrij gemakkelijk te herkennen) dan zouden zij de zaak direct moeten overdragen aan een dergelijke autoriteit. Hierdoor zou heel veel onnodig leed voorkomen kunnen worden!

2 gedachten over “Valse Zeden

  1. Anno 2016 kan je nog steeds niets doen tegen valse aangiften. Ik heb mishandeling, poging tot moord en moord achter mijn naam staan….hetzij via directe aangifte, hetzij via stukken aan de rechtbank…..en ik weet van niets er zijn ook geen dokters of politie dossiers opgebouwd er wordt maar wat geroepen of genoteerd…..

  2. We zijn in 2016 bijna en is niets veranderd voor wat betreft Valse Zeden in Nederland en ik geloof nooit dat dit zou veranderen. Het is een cultuur. Een politiek cultuur, een OM cultuur en een Politie cultuur. We krijgen het gevoel dat Mafioza achter staan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.