De zaak van Frans in Zembla

Facebooktwitterlinkedinmail

‘Officieren van justitie in de fout’

Het Openbaar Ministerie heeft een belangrijke taak in de maatschappij: het brengt verdachten van strafbare feiten voor de rechter. Maar als het Openbaar Ministerie zélf fouten maakt, kan dat grote gevolgen hebben, want mensen kunnen onschuldig vast komen te zitten. Kan het Openbaar Ministerie ongestraft de regels overtreden? Ingewijden maken zich zorgen en zien een lacune in het toezicht.

Kijk hier voor meer informatie over de uitzending van ZEMBLA van 7 november 2019 over ‘Officieren van justitie in de fout’

De officier loog tegen de rechtbank

De officier van justitie loog bewust tegen de rechtbank om Frans veroordeeld te krijgen. Ze stond pal achter de ex van Frans die – nadat ze uit elkaar waren – aangifte tegen hem deed om de kinderen te krijgen. De officier had geen enkel bewijs voor de beschuldigingen, maar geloofde de ex op basis van haar onderbuikgevoel. André De Zutter deed samen met hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen en Robert Horselenberg onderzoek naar de aangiften van de ex en toonde aan dat die ontegenzeggelijk vals waren.

Het Openbaar Ministerie houdt tot de dag van vandaag vol dat de officier prima werk heeft geleverd. Zelfs minister Opstelten hield deze liegende officier de hand boven het hoofd tijdens een debat in de Tweede Kamer in 2013 over de zaak van Frans.

Verder lezen:

3 gedachten over “De zaak van Frans in Zembla

 1. Een aangifte wordt gedaan en de politie neemt de zaak serieus en gaan dan op zoek naar belastend bewijs en willen de zaak rond krijgen.Tot zover nog logisch. Minder logisch is dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met de mogelijkheid van een valse aangifte. Als de politie niet aan waarheidsvinding doet, en verder niet twijfelt over de waarheid van de aangifte, en men gaat vervolgens ook nog eens het bewijs op een ongeoorloofde wijze even rondbreien dan is er iets goed mis.
  Fouten maken is menselijk, maar een tunnelvisie en een opeenstapeling van fouten bij politie en justitie worden maar al te vaak met de mantel der liefde bedekt door het OM. Ook als het zeer grove of zeer nalatige fouten waren.

  Men realiseert niet wat voor impact het heeft op iemand die onterecht werd beschuldigd. Het raakte me toen ik in de uitzending van Zembla zag hoe Frans nog steeds zo emotioneel was, na alle bekendheid die deze zaak al heeft gekregen in de media. Een erkenning vanuit het OM, en het daadwerkelijk sanctioneren van de verantwoordelijken is wel het minste wat er moet gebeuren. Niet dat je verwoeste leven daarmee dan opeens verdwenen is overigens.

  Er ontbreekt inderdaad een correctiemechanisme op het OM, en het is eerder zoiets als een slager die zijn eigen vlees moet gaan keuren.

 2. Precies eender met mij gebeurt en veroordeeld! En dat achtervolgt mij nu in elke rechtzaak. Ik heb vier kinderen, drie voed ik gewoon op. Maar 1 kind van mijn laatste ex blijft smijten met de veroordeling en dat ik levensgevaarlijk ben. Na 20 maanden nog niet gescheiden. Maar het laatste jaar staan jeugdhulp, jeugdbescherming pal achter mij en zien heel duidelijk wat zij doet. Datgene dat ze zelfs tegen de rechter zegt, tegen mediation…wraak, ik ga hem kapotmaken. En ze manipuleert als de beste der besten, aldus iedereen. Zelfs onlangs de recherche die een jaar geleden aangifte opnam ivm ouderverstoting, ontrekking ouderlijke macht, ontvoering…de officier van justitie (een vrouw) wilde er niks meedoen, moest civiel opgelost worden. En dat ondanks alles al was ingezet, dwangsommen etc… Nee 18 maanden lang de omgangsregeling niet nakomen en je kind niet zien. Dat is normaal want de valse aangifte in 2016 blijft lijdend, binnen de rechtbank. Oeps, de officier van justitie moest plots na een jaar (pas geleden) moeders buiten heterdaad aanhouden voor een misdrijf, want ja het is een misdrijf alwaar ik aangifte voor deed. En waarom, ja ze was in een hoekje gedrukt, jeugdbescherming smeekte er zelfs bijna om…. Lang leve het recht!

 3. Waarom worden de exen die via liegen en bedriegen ouderverstoting willen realiseren niet gestraft ?
  Deze mensen ( meestal vrouwen) kunnen tot nu nog steeds hun gang gaan. Ze laten een spoor van verdriet achter voor de kinderen en de verstoten ouder en zijn familie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.