Minister Opstelten houdt liegende officier hand boven het hoofd

Facebooktwitterlinkedinmail
Foto: nrcnext.nl

Foto: nrcnext.nl

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie bood vandaag tijdens een Kamerdebat over de ‘Bredase zedenzaak’ excuses aan voor de ernstige fouten die politie en Openbaar Ministerie in deze zaak maakten. Maar de minister hield vol dat de officier van justitie tijdens de rechtszitting niet had gelogen. Zij probeerde Frans veroordeeld te krijgen op basis van vals bewijs.

Het debat was aangevraagd door Lilian Helder (PVV) die geen genoegen nam met de schriftelijke reactie van de minister op de Kamervragen die naar aanleiding van een televisiereportage over de zaak van Frans waren gesteld.

‘Deze zaak is een aantasting van de geloofwaardigheid van ons strafrechtstelsel. Als de politie en het Openbaar Ministerie niet meer kunnen worden vertrouwd, dan stort het strafrechtstelsel in.’ – uitspraak tijdens het Kamerdebat

De minister onderkende tijdens het Kamerdebat dat er grote fouten zijn gemaakt en bood Frans daarvoor zijn excuses aan. Het Openbaar Ministerie in Breda – verantwoordelijk voor de onterechte arrestatie en vervolging van Frans – deed dat al eerder.

Minister Opstelten: ‘De officier heeft niet gelogen

Over de officier van justitie die Frans voor de rechter bracht hield Opstelten vol dat zij niet zou hebben gelogen. Deze officier beweerde tijdens de zitting dat Frans een bekentenis zou hebben afgelegd over mishandeling van zijn ex-partner; de officier beweerde dat ze Frans dit zelf had horen zeggen op een van verhoortapes. Op basis van deze zogenaamde bekentenis probeerde de officier Frans veroordeeld te krijgen. De rechters hebben de verhoortape zelf beluisterd en kwamen tot de conclusie dat wat de officier beweerde volstrekt niet klopte: Frans had helemaal geen bekentenis afgelegd!

Professor Van Koppen: ‘Minister zet Openbaar Ministerie te kakken

Het is overduidelijk dat de officier van justitie de rechtbank heeft voorgelogen. Ook de Universiteit Maastricht, die het dossier van Frans onderzocht, komt tot die conclusie. Rechtspsycholoog professor Peter van Koppen, die de leiding had over dit onderzoek, komt in de TV reportage van De Vijfde Dag uitgebreid aan het woord over de ‘liegende officier’.

Minister Opstelten houdt echter vol dat de officier niet heeft gelogen en een disciplinaire maatregel dus ook niet nodig is. Lees hier het woordelijk verslag van het ‘Dertigledendebat’ met Minister Opstelten of volg het debat in beeld en geluid.

Professor Van Koppen: ‘Een officier die liegt werpt een smet op al haar collega’s’

Naar aanleiding van het Kamerdebat is er de volgende dag een radio interview bij BNR met professor Van Koppen. Hierin zegt hij over de liegende officier onder andere:

Maar wat ook ver boven een zaak uitgaat is dat er een officier van justitie is waar dus niets mee is gebeurd en waar dus geaccepteerd is dat zij gelogen heeft. Zij zit er nog en werpt dus een smet op al haar collega’s. Want het gevolg is, als deze OvJ niet aangepakt wordt, dat andere collega’s ook niet meer geloofd worden.’

Luister naar het volledige radio interview met Van Koppen bij BNR over de liegende officier en naar het vervolg over wat Van Koppen vindt van het uitblijven van sancties door Minister Opstelten.

MEER LEZEN?

 • Het Haagse Complot schreef ook uitgebreid over de zaak van Frans en over het debat met minister Opstelten over de fouten van justitie. Waaronder een overzichtelijke samenvatting van de belangrijkste punten uit het debat.

2 gedachten over “Minister Opstelten houdt liegende officier hand boven het hoofd

 1. Klopt. politie doet niet aan waarheidsvinding.
  In mijn zaak 2007-2011( vrijspraakt 100).
  In het kort blijkt.
  OM officier benadeeld de verdediging in bijwonen van verhoor.
  Politie schrijft de verbalen belastende teksten welke de aangever niet heeft gezegd tijdens de aangifte, blijkt uit onderzoek.
  De aangevers worden niet gecontroleerd op geloofwaardigheid. Later blijkt dat men onwaarheid heeft gesproken. Ook na smaad aangifte werd dit in de doofpot geduwd en afgedaan met de tekst, wij OM niets doen met smaad & laster geen prioriteit. Politie/ OM, legale kriminelen. Het gaat om verdenking en belastende verklaringen realiseren op papier voor de rechtbank. Geen waarheidsvinding !!!!

 2. Sorry niet geloofwaardig meneer Opstelten. Politie is goed in boetes innen. Valse verhalen ontstaan laster/ smaad en ook daar is een wetsartikel over.
  Deze worden in de Sepo geduwd. Maar het zijn wel de zaken die iemands leven kapot kunnen maken. En het is strafbaar gesteld… Men doet niets.
  Politie is ongeloofwaardig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.