Politie schat aangifte rondom vechtscheiding vaak verkeerd in

Facebooktwitterlinkedinmail

politie logo buitenDe politie ligt onder vuur. Om maar een paar voorbeelden te noemen: schietincidenten waarbij twijfel is of agenten wel terecht hebben geschoten, het gebruik van de omstreden nekklem en alarmerende aangiftes waarmee niets wordt gedaan. Deze zaken halen het nieuws omdat er helaas dodelijke slachtoffers zijn te betreuren. Niet zelden als gevolg van onjuist handelen of fouten door de politie. Maar die is beledigd als ze hierop wordt aangesproken, want het liefst houden ze de fouten verborgen onder de ‘blauwe’ pet.

Politie gelooft valse beschuldiging kritiekloos

Wat er via de media naar buiten komt is het topje van de ijsberg. Het gaat veel vaker fout bij de politie, vaak met ernstige gevolgen voor de betrokken – onschuldige – burgers. Zo worden aangiftes regelmatig verkeerd ingeschat, dat geldt in het bijzonder voor (zeden)aangiftes die gedaan worden rondom een vechtscheiding. Veel van deze aangiftes zijn namelijk vals. Dat is niets nieuws en de politie zou daar heel alert op moeten zijn. Maar merkwaardig genoeg gaat de politie nog altijd kritiekloos mee in de leugenachtige beschuldigingen tegen de ex partner, neemt de valse aangifte op en gaat op jacht naar de vermeende dader. Tegen de tijd dat duidelijk wordt dat de politie fout zat is het kwaad al geschied. De gevolgen voor de onterecht beschuldigde zijn vaak desastreus. De politie komt er steeds mee weg en lijkt niets te leren…


“ZE KOMEN VAAK EMOTIONEEL HET POLITIEBUREAU BINNENGELOPEN EN KUNNEN HUN VERZONNEN VERHAAL MET OVERTUIGING OVERBRENGEN. VELEN VAN HEN VALLEN UITEINDELIJK TOCH DOOR DE MAND, MAAR NIET VOORDAT ZE ENORME SCHADE HEBBEN AANGERICHT. EEN VALSE AANGIFTE KOST NIET ALLEEN DE POLITIE EEN HOOP TIJD EN GELD, MAAR KAN OOK HET LEVEN VAN EEN BESCHULDIGDE VERWOESTEN”           Thomas de Waard en Tim van Leeuwen


De rechercheur ‘weet’ wie de dader is

Al eerder schreef ik over valse aangiften als wapen in de scheidingsstrijd. Een wapen met hele ernstige gevolgen voor degene die het treft. Meestal zijn dat vaders die bij conflicten over de kinderen door hun ex worden beschuldigd van mishandeling of seksueel misbruik van zichzelf of nog erger, van de kinderen. Een vader die dit overkomt kan zich nauwelijks verdedigen. Eigenlijk maakt hij gewoon geen schijn van kans, want de politie ‘weet’ gewoon al vanaf het begin dat hij schuldig is.

Niet dat ze onderzoek hebben gedaan om de waarheid te achterhalen of dat ze de zaak nog eens van een andere kant hebben bekeken. Nee hoor, dat is helemaal niet nodig want de (zeden)rechercheurs weten van tevoren al precies hoe de zaak in elkaar zit. Voor hen is het klip en klaar, geen twijfel mogelijk. Ze zijn 100% overtuigd van zichzelf, maar ook van de betrouwbaarheid van de (valse) aangifte. Bij dit soort zedenaangiften zijn de signalen dat het misschien wel eens om een valse aangifte zou kunnen gaan, vrij gemakkelijk te herkennen. Maar de politie pikt ze niet op…

Traumatisch

De vader in kwestie wordt vaak met veel machtsvertoon gearresteerd en met een beetje pech zit hij ook nog een tijd onschuldig in de gevangenis. Een traumatische ervaring voor iedereen die dit meemaakt en de gevolgen zijn dramatisch. Want ook al wordt de vader later vrijgesproken dan is zijn leven vaak al verwoest, hij is zijn baan kwijt, zit financieel aan de grond en hij is het contact met zijn kinderen verloren. De valse beschuldiging blijft deze vaders de rest van hun leven achtervolgen. Van de smet komen ze nooit meer af!

verdachte vaders zembla

Still uit Verdachte vaders – Zembla

In 2007 zond TV programma Zembla de documentaire ‘Verdachte vaders’ uit. In deze uitzending wordt pijnlijk duidelijk hoe de politie te werk gaat na de – bizarre! – valse aangiften van de ex-vrouw en hoe het leven van de onterecht beschuldigde vader compleet wordt verwoest. Ook de TV uitzending ‘Justitie loog bewust over misbruik zaak’ over de zaak van Frans laat zien wat de gevolgen kunnen zijn als de politie meegaat in een valse aangifte. Deze twee zaken – die ‘toevallig’ in de publiciteit komen – staan niet op zichzelf, maar staan model voor een schrijnend probleem dat zich buiten het zicht van iedereen afspeelt. Zoals gezegd is het doen van een valse aangifte zo langzamerhand aan de orde van de dag in vechtscheidingen en een beproefd middel voor moeders om wraak te nemen op hun ex of om hun zin te krijgen in conflicten over de kinderen.

Politie faalt structureel

Het probleem van de valse (zeden)aangiften en de fouten die de politie daarbij maakt bestaat al jaren. In 1997 beschreef oud advocaat Chris Veraart in Valse zeden al hoe de politie structureel faalt in dit soort zaken. Bijzonder zorgelijk is dat de problematiek waar Veraart over schrijft vandaag de dag nog net zo actueel is als toen; bijna twintig jaar geleden!

En als gedupeerden zich beklagen over de gemaakte fouten dan doet de politie er werkelijk alles aan om deze ‘lastposten’ van zich af te schudden en monddood te maken. In de spiegel kijken is er niet bij, laat staan dat de politie iets wil leren; dat zegt ze wel, maar het gebeurt niet. De fouten moeten kost wat kost in de doofpot blijven. En als dat niet lukt en de blunders komen wel naar buiten, dan wordt het afgedaan als ‘spijtig’ incident dat nooit had mogen gebeuren. Dan komen ze ineens wel in actie en “wordt alles tot op de boden uitgezocht”. Dat zegt politiechef Dick Schouten tijdens de persconferentie deze week over de moord op Linda van der Giesen, maar pas nadat is vastgesteld dat de politie fouten heeft gemaakt. Wie heeft daar iets aan? Dat had moeten gebeuren toen Linda aangifte kwam doen!

Schaarse capaciteit wordt verspild

Dat gezegd hebbende wordt vervolgens alles in het werk gesteld om te voorkomen dat een individuele diender verantwoordelijk wordt gehouden voor de fouten die zijn gemaakt. Dat moeten ze helemaal niet hebben. Dan verschuilt de politie zich achter het c-woord: capaciteit. Al jaren wordt de schaarse capaciteit misbruikt als verklaring voor missers en fouten. Hoewel dit dus al jaren speelt, heeft de politie het nog steeds niet voor elkaar gekregen om die beperkte capaciteit dan in ieder geval zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Liever blijven ze die toch al schaarse mankracht verspillen aan het achterna rennen en ‘helpen’ van wraakzuchtige moeders die met valse beschuldigingen hun ex uit hun leven willen werken of hun zin willen doordrammen in een conflict over de kinderen. Ik kan hier met mijn pet niet bij…

Gerelateerde berichten:

Valse aangifte van misbruik als wapen in scheidingsstijd

Vrouwen die ex vals beschuldigen, worden zelden vervolgd

Na valse aangifte ex heeft Frans zijn kinderen nooit meer gesproken

 

6 gedachten over “Politie schat aangifte rondom vechtscheiding vaak verkeerd in

 1. Vrouw gaat ervandoor met nieuwe “lover”, na 19 jaar huwelijk laat ze mij en de kinderen alleen.
  1.5 jaar gaat eroverheen…..plots komen er klachten….de kinderen zouden stinken, ik zou niet goed voor ze zorgen, de honden zouden hun behoefte overal doen…. en wat niet allemaal nog meer…..dit kreeg ik te horen van….JEUGDZORG….
  Nooit geen problemen gehad, dit kwam van mijn ex af.
  Puntje bij paaltje, ik ben nu mijn kinderen kwijt, en omdat ik hard vecht om mijn kinderen te mogen zien, kwamen plotseling de aangifteś binnen alsof ik een misdadiger was.. aangifte door mijn zoon van diefstal…(door moeder geopperd)
  Aangifte zoon van mishandeling…..aangifte dochter van seksueel misbruik….aangifte zoon dat ik hem opzettelijk had aangereden en nog extra gas had gegeven…..
  En als je dan verklaard dat je A het geld dat mijn zoon mij geleend had, keurig terugbetaald had (bewijs had ik natuurlijk) en tevens zijn rijbewijs betaald en een 3e hands auto voor hem gekocht.
  B van mishandeling was nooit sprake… ik heb zelf een keer een dag in het ziekenhuis gezeten door gekneusde ribben toen ik stoeide met mijn zoon (hij beoefende karate)
  Betreffende vermeende seksueel misbruik….ik had aangegeven dat ik mij zorgen maakte over mijn dochter omdat ze vaak logeerde in een gezin waar seksueel misbruik wel was gebeurd, niet in het gezin maar met een oom aldaar…jeugdzorg vertelde dat dat een politie zaak was en dat mijn dochter er geen last van had….
  Maar de verhalen kreeg ze automatisch mee….en dan niet te vergeten dat mijn ex, toen ze jong was… valse aangifte had gedaan tegen haar vader….
  Wat wordt er met deze info gedaan??? NIETS.. jeugdzorg maakt zich geen zorgen, maar ik word wel 3 dagen vastgezet. Tevens heeft de gezinsvoogd om alles compleet te maken de aangiftes verteld tegen mijn jongste dochter die mij nu niet meer wilt zien….nou vraag ik je…
  En nu pas geleden aangifte door mijn zoon dat ik hem opzettelijk zou hebben aangereden…., sorry zoon, maar je had even beter je verhaal moeten verzinnen….. de schade die je beschrijft is niet mogelijk…daarvoor zit de schade aan de verkeerde kant van de auto. maar ik moest wel naar het buro…..
  Wanneer houdt het op, hoe harder ik vecht hoe meer mijn kinderen geïndoctrineerd worden door mijn ex EN de gezinsvoogd.
  hoe lang moet het nog doorgaan….

 2. Helaas ben ik sinds mei 2014 ook de dupe geworden van een valse aangifte tijdens mijn scheiding. Ik ben als moeder vals beschulding zou mijn dochter een vuist slag gegeven hebben maar ik heb niets gedaan. Ben als een beest in elkaar geramd door de politie en loop nog met blijvend letsel. Ik moet tot op vandaag toekijken hoe mijn huis, mijn kinderen, mijn bezitting na 26 jaar huwelijk afgenomen wordt. Ik ben ineens volgens de valse rapporten van de politie ineens een monster moeder. De politie stuurt mij weg als ik aangifte wil doen van het foute handelen van mijn exman en de fraude die men pleegt met mijn papieren.

 3. De gevolgen van een valse aangifte krijg je nooit vrede mee !!!
  Het is niet te verwerken !! Als je door twee politie agenten mishandeld wordt !!
  Dat zulke mensen ?? de feiten omdraaien !! en mij als dader aanwijzen
  Zij liegen onder eed ! zij worden voor waarheid aangezien.
  Dit alles gebeurt in een rechtstaat !! ?? Je verliest het altijd !!
  Er is nog veel meer van te zeggen ! Het is onbegrijpelijk gewoon.
  De schade die hiermee word aangedaan draag je altijd mee .
  Waarom ? Had ik ze maar mishandeld. Dan was straf verdiend.

 4. Ik heb in mijn praktijk helaas vaak te maken met vaders tegen wie valse aangiftes zijn gedaan door hun ex-partner. De psychische schade bij de vaders is enorm. Maar dat is nu net de bedoeling van deze ex-vrouwen. Ze realiaeeen zich echter niet dat hun gezamenlijke kinderen dezelfde psychische schade oplopen. Ze komen daar vaak pas achter als ze zelf volwassen zijn. Je moeder die zo gruwelijk stelselmatig heeft gelogen over je vader is alleen met veel psychische hulp te verwerken. Wat deze moeders hun kinderen aandoen is in mijn ogen een niet erkende vorm van kindermishandeling. Het wordt hoog tijd dat dit herkend en erkend wordt.

 5. Wederom een dubbelrol van een overheidsinstantie. Mensen die van 8 tot 5 werken. Veilig naar hun werk gaan, veilig op hun werk zijn en veilig weer naar huis gaan. Zich afzetten tegen over mensen die emotioneel zijn. Discrimineren, omdat moeders voorrecht hebben en zo niet het zich wel bezorgen. En een hulpstelsel die dat zelfs stimuleert. Een aangifte na een scheiding, betekend dat het onderdeel is van de boedelscheiding. Er kan simpelweg altijd wat mee gedaan worden. Een aangifte beschermd je niet voor agressie in de toekomst. Een politie is ioet verantwoordelijk voor een moord na een aangifte. Dat is alleen de dader. De politie kan daar niks aan doen. Die kunnen niet naast elke burger een diender neer zetten om wat dan ook te voorkomen. Het zelfde geld ook voor jeugdbeschermimg. Want die mishandelen daarmee nu gezinnen. Omdat ze het zich kunnen fantaseren. Wijs maar naar de overheid, want die lossen het wel op. Net als in de 2de wereld oorlog. Dan weet je wat je te wachten staat. Wil je total control, dan krijg je total control.

 6. Als je als burger op komt voor een valselijk beschuldigde man.
  En dan heb ik het over mis handelingen die er nooit waren
  vluchten wat gefaked was.
  Verschillende pogingen tot moord met bijlen en gemolesteerd auto.s wat nooit gebeurde.
  Zoon ontvoerd die z.g.n. mishandeld was.
  Alle instantie.s werkten mee met het zielige vrouwtje.
  De man mocht geen aangifte doen van oontvoering en verdwenen huisraad .
  Zijn verhaal is niet naar geluisterd.
  Tot vandaag gaat het door .

  Zijn moeder die dingen openbaarde , omdat ze geen gehoor bij de politie kreeg .

  Had de politie tijd voor om 2 volle dag delen met 2 medewerkers te verhoren .
  3e verhoor was een medewerker alleen .
  Resultaat een rechtszaak
  een taakstraf
  35000 € lichter aan advocaten kosten.

  De in mijn ogen echte dader loopt vrij rond en wordt opgevangen door slachtoffer Hulp

  Politie systeem in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.