Valse aangifte beter voorkomen, dan genezen…

Facebooktwitterlinkedinmail

Jaarlijks overkomt tientallen gescheiden vaders hetzelfde als Frans: nadat de relatie over is worden zij door hun ex vals beschuldigd van mishandeling of seksueel misbruik. De (zeden)politie en het OM falen compleet in dit soort zedenzaken. Ze geloven kritiekloos alles wat de aangeefster zegt en van waarheidsvinding of een objectief opsporingsonderzoek is totaal geen sprake. De man is vrijwel kansloos want voor de politie staat (zonder onderzoek!) al vast dat hij schuldig is! Hoe kan dit?

Meestal verloopt het dan verder als volgt: het leven van de man in kwestie is compleet verwoest, zijn kinderen ziet hij nog maar zelden of helemaal niet meer en de valse aangeefster? Die gaat fluitend heen… Zij komt hier straffeloos mee weg want in Nederland worden deze ‘dames’ zelden vervolgd. En last but not least, zij heeft waar het haar (meestal) om te doen was: de kinderen helemaal voor haar alleen!

Eenvoudiger kun je je als gescheiden moeder niet van je ‘lastige’ ex ontdoen. Dat hij als vader ook na de scheiding gewoon zijn bijdrage wil blijven leveren aan de opvoeding en ontwikkeling van zijn eigen kinderen, daar heeft niemand een boodschap aan. Ook de rechter niet trouwens, maar daar blogg ik een andere keer nog uitgebreid over. En dat de kinderen hun vader moeten missen -wat voor hun ontwikkeling allerlei negatieve consequenties heeft- omdat moeder ‘hem’ bij voorkeur voorgoed uit (vooral!) haar leven wil laten verdwijnen, is kennelijk bijzaak…

Politie gelooft kritiekloos leugens van valse aangeefsters

Het gebeurt steeds vaker dat moeders op deze manier de vader van hun kinderen buitenspel zetten. Juist daarom is het onbegrijpelijk dat politie en justitie zo gemakkelijk meegaan in de leugens van deze vrouwen die na een scheiding hun ex beschuldigen van ernstige zedendelicten. Want even voor de goede orde, over die categorie heb ik het. De signalen die in een dergelijke situatie mogelijk kunnen duiden op een valse aangifte zijn vrij gemakkelijk te herkennen. Zeker voor een (zoals in de zaak van Frans, ‘ervaren en gecertificeerde’) zedenrechercheur. In zedenzaken worden ook nog eens relatief vaak valse aangiften gedaan.

Factoren die kunnen duiden op een valse aangifte

Extra redenen dus voor de politie om zeer alert te zijn als een pas gescheiden vrouw aangifte wil doen van seksueel misbruik en/of verkrachting tegen haar ex partner, zeker als er ook onenigheid of een conflict is over de kinderen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere signalen en factoren die kunnen duiden op een mogelijk valse aangifte. Ook voor een leek is hierover relatief veel informatie te vinden. Ik wil daarmee maar aangeven dat het daarom des te onbegrijpelijker is dat de (zeden)politie niet alles in het werk stelt om een valse aangeefster snel ‘te ontmaskeren’, haar te confronteren met haar leugens en haar – door het OM – laat vervolgen.

Vrouwe Justitia-2

De man is bij voorbaat schuldig

Maar nee, het tegenovergestelde is waar, de politie gelooft klakkeloos alle (onwaarschijnlijke en vaak tegenstrijdige) leugens van de aangeefster, checkt of controleert niets van wat zij allemaal beweert, gedraagt zich als hulpverlener en doet er alles aan om de dader -want dat staat al vast: de ex is schuldig (!)- achter de tralies te krijgen. Als je hier nooit iets mee te maken hebt gehad, kun je nauwelijks geloven dat het werkelijk zo gaat bij de Nederlandse politie. En geloof me, Frans is (helaas) niet de enige! Bekijk de TV rapportage over de fouten die politie en justitie maakten in de zaak van Frans.

Nog even los van alle ellende die een valse aangifte (na een scheiding) vaak een levenlang veroorzaakt, kost dit de politie en het OM ongelooflijk veel tijd en geld. Kostbare tijd die besteed zou moeten worden aan het opsporen van echte criminelen. En de hele nasleep, voor Frans is het nog altijd niet gedaan, kost de ook maatschappij nog eens enorm veel geld.

Verkeerd signaal OM door valse aangeefsters niet te vervolgen

Alle reden voor de politie om te zorgen dat valse aangeefsters geen kans meer krijgen. En het OM zal nu werkelijk de daad bij het woord moeten voegen en nakomen wat ze begin dit jaar zo stoer beweerden in een nieuwsbericht van de NOS. Daarin doet het OM de toezegging dat valse zedenaangiften voortaan altijd worden vervolgd. Want door vrouwen die valse aangiften doen niet te vervolgen, geeft het OM een heel verkeerd signaal af.

Meer weten over valse aangiften? Lees:Valse zeden van Chris Veraart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.